Editors: Ull amb el malignant PsF (Progressive segmented Frame)!

Què és el PsF? Quan veiem que una càmera grava en format 108025PsF, o un clip té aquest format què vol dir? és progressiu, entrellaçat, les dues coses alhora?

Bàsicament, PsF és un fotograma progressiu però que està enregistrat (sigui en suport cinta o suport informàtic) de manera segmentada (entrellaçada) en 2 parts com si fos entrellaçat. Unint els 2 segments obtenim un fotograma sencer, progressiu i no 2 camps entrellaçats (capturats pel sensor en temps diferents).

El motiu principal perquè els fabricants d’equips ens compliquen la vida amb el PsF és per fer compatibles sistemes progressius amb entrellaçats (p.e. si volem reproduir material progressiu en un monitor que només accepta entrellaçat, amb el PsF es pot fer).

Tot això ve a compte d’un article que ha publicat a Pro Video Coalition l’Allan Tépper, prevenint-nos de problemes causats per algunes càmeres que graven malament els formats PsF. És un article molt llarg (dividit en 10 parts) que inclou an “open letter to proAVCHD camera manufacturers” demanat-los corregir aquests errors. També diu quines càmeres i quins gravadors HD ens poden donar problemes, i com solventar-ho.

Intentaré resumir el problema: Algunes càmeres graven malament la senyal PsF (malignant, en diu ell) i això fa que els programes (FCP, Premiere,…) es pensin que és material entrellaçat (perquè així consta a la metadata del clip). Per tant, si no volem tenir problemes de pèrdua de resolució, o flickers estranys, hem de -manualment- assignar  al clip la propietat de progressiu. Llegiu-vos-ho, algunes de les parts són més interessants que d’altres, però sobretot ajuda a aclarir com es comporta el format PsF, que de fet, és com enregistren la majoria de càmeres que diuen gravar Native Progressive (progressive scan, not recording !).

A l’Allan Tépper no li agrada gens el format entrellaçat i tampoc el PsF. És veritat que ens complica la feina d’editors i a més, buscant informació he trobat el següent:

“Encoding of color information […]

To ensure compatibility with interlaced-based systems, chroma information in PsF video is often recorded in interlaced format, despite that the content is progressive. This may result in interlaced artifacts noticeable on colored objects.”

O sigui que pel fet d’emmagatzemar-ho com a entrellaçat pot crear artefactes a la imatge.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: